Zaterdag 2 juli 2011
Met spijt vernemen we dat Frans zijn bbc-lidmaatschap opgezegd heeft. Hij gaat zich o.a. wijden aan andere hobby's. We wensen hem veel succes met zijn verdere creatieve hobby's.

Jopie laat ons de mini-boekjes zien die ze de afgelopen tijd gemaakt heeft aan de hand van de beschrijvingen uit Handboekbinden en de mini-mini boekjes die ze voor een boekenkastje in een poppenhuis gepriegeld heeft. Stuk voor stuk mooie exemplaren die veel bewondering oogsten.


Jopie met haar verzameling miniboekjes


v.l.n.r. éénkaternbinding, bandzettertje in papieren bandje, gekruiste structuurbinding in elefantenhaut en
uiterst rechts de buttonholestitch binding in materiaal van de Middelste Molen.


4 bandzetterjes in leer en linnen, links beide van leer, rechts van linnen.


v.l.n.r. fantasiebinding met satéstokjes, langsteekbinding in elefantenhaut , 3 éénkaternbindingen in linnen in een gevouwen foedraaltje van elefantenhaut, vier mini-miniboekjes voor een poppenhuis en rechts het elastieken boekje.


het vlaggenboek met allerlei foto's van boekbindactiviteiten.


De delen 7 en 8 Het boekblok van de HBU-serie heeft ze in één deel gebonden en op het voorplat van de band heeft ze de letters HBU als reliëf verwerkt. Een fraai boek is het geworden.

HBU-deel 7 en 8, Het Boekblok, gebonden door Jopie.

Fem en ik laten de oplossing zien die we bedacht hebben voor de monsters kleefstoffen voor het 6e HBU-deel. Allereerst hebben we een titel geprint op het te gebruiken papier. Daarna hebben we er een katern van gemaakt met een rug ter dikte van de hoogte van de monsterzakjes. Een strookje karton in de rug geeft stevigheid aan dat katern, dat als schutblad achter op het boekblok geplakt is. Vervolgens hebben we 7 stukken museumkarton, in de kleur van het boekblok, ruim op maat gemaakt van het boekblok en in 6 stukken openingen gesneden. Daarna hebben we de lagen verlijmd en op het 7e stuk karton, de bodem, gelijmd. Toen het geheel geperst en op maat gesneden met de snijmachine. Tenslotte hebben we het 'doosje' op het achterplat van de boekband gelijmd en de monsterzakjes in de vakjes gelegd, die keurig op hun plaats blijven omdat ze klem liggen.



We laten ook de dubbelscharnierende doos bekijken die we in Warffum bij Cor Aerssens gebouwd hebben. De doos is aan kop en staart bekleed met bruin Nepalees papier en aan buiten- en binnenkant met wit Japans papier. Onder de scharnieren van Japans papier is shirting ter versteviging aangebracht. In de doos zijn 4 vakken gemaakt met magnetische strips onder de bekleding. Kleine boekjes, foto's, kaarten of mini metalen voorwerpen e.d kunnen zo magnetisch opgeborgen worden.


voorkant gesloten doos
scharnierende rug
rug doorgedraaid

de doos open, met foto's van Warffum d.m.v. magneten op de magnetische strips geklemd

Marjolein heeft geëxperimenteerd met het maken van een passe-partout band, zoal we beschreven in het verslag van april 2011. We kunnen niets anders concluderen dan dat dit een zeer geslaagd experiment is.
passe-partout-band van Marjolein

Ook schreven we in dat verslag van april 2011 over de atlasbinding: beide strookjes zijn dus op een verschillende kant van de shirting geplakt. Dit in tegenstelling tot de werkwijze die we in ons verslag van september 2008 beschreven!! Daar worden de strookjes op dezelfde kant van linnen of shirting geplakt. Hans en Bert passen beide werkwijzen toe om te kijken of er verschil te constateren is in het uiteindelijke resultaat. Dat zullen we volgende maand horen !
Beiden hebben nu hun boeken in atlasbinding meegenomen, maar verschil is er echt niet te merken. Het maakt dus niets uit op welke kant van de shirting of het linnen de strookjes karton geplakt worden. Goed om te weten! Er is alleen een verschil in uiterlijk te zien bij het bladeren in het boek: ofwel je ziet twee strookjes karton naast elkaar, of twee strookjes linnen, ofwel je ziet één strookje karton en de voor- of achterkant van één strookje linnen.

de opgeplakte strookjes van de atlasbinding

twee strookjes karton

twee strookjes linnen

één strookje linnen (achterkant of gekleurde kant) en één strookje karton

We lanceren het idee voor een nieuw project:
Dit project is bedoeld om onze creativiteit en inventiviteit te stimuleren en houdt in, dat wie meedoet aan het project, gaat werken met opdrachten die iemand van de groep bedenkt, waarbij o.a. techniek, kleur, materiaal, onderwerp, e.d. het gegeven zijn en het tijdsbestek bepaald wordt.

Voor volgende maand stellen we voor:
Ontwerp een boekje op A5 of A6 formaat, dat gemakkelijk mee te nemen is in je zak of tas, om er tijdens de vakantie allerlei wetenswaardigheden, adressen, herinneringen e.d. in te noteren.
Band: opgezette platten met een verdieping in het voorplat, geïnspireerd op het thema vakantie.
Boekblok: genaaid (eigen keuze hoe te naaien)
Materiaal: eigen keuze
Werktijd: de maand juli
Resultaat tonen: werkdag in augustus.

We zijn benieuwd welke resultaten we volgende maand kunnen tonen.